logo Manufesta
Act now for a better future
Manufesta

Film, projectmanagement, casting

Hoe ziet de wijk van de toekomst eruit?

Provincie Gelderland

filminstallatie

Gelderse bewoners maken hun wijk toekomstbestendig. Dat doen ze samen met de gemeente, de netbeheerder, woningcorporaties, lokale ondernemers en instellingen. En met steun van de provincie Gelderland. Deze wijken in transitie kunnen deelnemen aan het project Wijk van de Toekomst  van het Gelders Energie Akkoord.
Provincie Gelderland wil de transitie onder de aandacht brengen bij de landelijke politiek (tijdens het Prinsjesfestival), en gemeenten en bewoners van Gelderland. Hiervoor heeft de provincie een ambitieus filmproject aanbesteed. Centraal in dit project staat de wijk Hengstdal in Nijmegen, één van de eerste wijken die in Gelderland in 2030 aardgasvrij moet gaan worden.

BIND heeft samen met Manufesta deze film ontwikkeld waarin de dynamiek van de wijk Hengstdal  – in transitie naar een aardgasvrije toekomst – zichtbaar wordt. Bewoners komen aan het woord; over hun ideeën, maar vooral ook over hun zorgen omtrent deze aardgastransitie.
De film is in 360 graden gemaakt en wordt in een houten huisje vertoond op 8 beeldschermen. Het totaal zorgt voor een indringende beleving. De installatie is in Den Haag op het Prinsjesfestival te zien geweest. Vervolgens is op tournee door Gelderland geweest en heeft het gestaan op grootschalige bijeenkomsten, exposities en in centrale ruimten van gemeentehuizen en stadswinkels.

Video installatie

Hoe Hengstdal zich voorbereid op de energietransitie
Impressie van de installatie 'Wijk van de Toekomst'. Bewoners vertellen hun ervaringen, meningen en gedachten over een aardgasvrije wijk.
video: bind
2 dimensionale versie van de film die origineel op 8 schermen tegelijk getoont wordt

Duurzaam Hengstdal als verbinding tussen burger en politiek

Het filmproject was niet mogelijk geweest zonder de medewerking van Duurzaam Hengstdal, waar Wim van der Wiel indertijd coördinator van is was. Zijn combinatie van (zakelijke) ervaring in overleg met zakelijke partijen en zijn vertegenwoordig van de wijk Hengstdal maakten het mogelijk de juiste bewoners te vinden voor deelname aan dit project. Daarnaast had hij ook zitting in de commissie voor de aanbesteding. Maar het belangrijkste is dat het project een bijdrage levert aan de bewustwording van de noodzaak van de energietransitie. 

Schema dat de route naar de Wijk van de Toekomst weergeeft.
schema: wijk van de toekomst

services

Projectmanagement en productiebegeleiding, casting, grafisch ontwerp

credits

Opdrachtgever: Provincie Gelderland
Concept & regie: BIND
Bouw & techniek: Goed Bezig! Producties & Jur
Met dank aan: de bewoners van Hengstdal, Nijmegen

case Duurzaam Hengstdal

Je inzetten voor een duurzame leefomgeving

Het 'film'-huisje was niet mogelijk geweest zonder de inbreng van Duurzaam Hengstdal. Een buurtinitiatief in de wijk Hengstdal in Nijmegen, waarvan Wim van der Wiel ruim 1,5 jaar coördinator is geweest en de communicatie voor heeft verzorgd.
Lees verder
 • Manufesta logo's klanten 1
  Manufesta logo's klanten 2
 • Manufesta logo's klanten 3
  Manufesta logo's klanten 4
 • Manufesta logo's klanten 5
  Manufesta logo's klanten 6
 • Manufesta logo's klanten 7
  Manufesta logo's klanten 8
logo Manufesta
Bureau voor duurzame merkstrategie en communicatie
menuarrow-leftarrow-rightcross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram