logo Manufesta
Act now for a better future
Manufesta

Communicatie en trainingsmateriaal

Verbeteren van zorg voor  patiënten met eigen wensen

RadboudUMC

Bijzondere doelgroepen vragen een eigen aanpak

Het RadboudUMC is een hoog aangeschreven academisch ziekenhuis. In talloze afdelingen worden voor allerlei speciale doelgroepen behandelingen, trainingen en therapieën ontwikkeld. Zij zijn bedoeld voor mensen die een heel speciale aanpak vragen, volledig afgestemd op hun bijzondere kenmerken.

Voor een aantal van hen ontwikkelden we samen met medewerkers en patiënten een aantal middelen. Trainingen en tools die hen kunnen helpen om beter te functioneren in hun leven enin het ziekenhuis zelf.

Affiche Beter werken met autisme

Versterken van praktische vaardigheden

Autistische mensen hebben vaak de grootste moeite aan het werk te komen of blijven. Overprikkeling, een andere manier van het begrijpen van de wereld en het ontbreken van intuïtieve kennis van de sociale spelregels zorgen ervoor dat ze zich alleen met de grootste moeite staande kunnen houden op de gemiddelde werkvloer. Als ze al ooit daar terechtkomen.

Om zich hierop beter voor te bereiden, ontwikkelden de autisme-specialisten van de afdeling Psychiatrie de training Beter werken met autisme. In deze leergang bespreken autistische medewerkers, samen met een buddy van hun werk, in groepsverband allerlei aspecten van het werken in een organisatie. Samenwerken, communiceren, opdrachten aannemen en uitvoeren, planning: de zaken waar het vaak fout loopt. Zoals gewoonlijk is het uitwisselen van ervaringen net zo belangrijk als de tips en opties die zij in de training meekrijgen.

Trainingsmateriaal

BWmA-map
We ontwikkelden, samen met de begeleiders, de  leergang en werkmap.
BWmA-scherm-presentatie
Voor de bijeenkomsten maakten we de presentaties simpeler en overzichtelijker.

Patiënten praten mee over beleid

Persoonsgerichte zorg is tegenwoordig een belangrijk uitgangspunt van ziekenhuiszorg. De gedachte is dat zowel arts/behandelaar als patiënt relevante kennis hebben van een aandoening. De arts/behandelaar beschikt over de ‘officiële’ medische kennis, maar de patiënt is expert in léven met de aandoening of conditie. Dat geldt zowel voor lichamelijke als mentale klachten. In gelijkwaardig overleg wordt de beste behandeling afgesproken.

Ook buiten de directe situatie van zorg om, spelen patiënten een steeds grotere rol in het ziekenhuis. Een PatiëntenAdviesRaad (PAR) is een groep patiënten die individuele medewerkers en afdelingsleidingen adviseert over alle zaken die er spelen – vanuit het perspectief van de patiënt en hun naasten. In de praktijk blijkt dat artsen, behandelaars en verpleegkundigen zó in de bubbel van het ziekenhuis leven, dat zij een blinde vlek hebben voor wat het voor de patiënten betekent. Omdat zij de patiëntenblik missen, maken ze (vanuit de beste bedoelingen) soms pijnlijke fouten in communicatie en behandeling.

PARpsy-affiche

We hielpen de PAR Psychiatrie met hun communicatie binnen de grenzen van het ziekenhuis.

services

Meedenken met leergang en inrichten opleidingsmateriaal, concept, visueel ontwerp en tekstredactie

credits

project: m.m.v. PAR en afdeling Psychiatrie RadboudUMC

  • Manufesta logo's klanten 1
    Manufesta logo's klanten 2
  • Manufesta logo's klanten 3
    Manufesta logo's klanten 4
  • Manufesta logo's klanten 5
    Manufesta logo's klanten 6
  • Manufesta logo's klanten 7
    Manufesta logo's klanten 8
logo Manufesta
Bureau voor duurzame merkstrategie en communicatie
menuarrow-leftarrow-rightcross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram