logo Manufesta
Act now for a better future
Manufesta

Publiekscampagne en event

Wijkbewoners verduurzamen samen hun wijk

Duurzaam Hengstdal

foto: laura Hernig

Wijkinitiatief voor een duurzame wereld

De wijk Hengstdal in Nijmegen is als een van de eerste wijken van Gelderland door de provincie aangewezen om een aardgasvrije wijk te worden. Dit nieuws zorgde voor nogal  wat commotie. Mede door een wat ‘onzorgvuldige communicatie’ landde het wat ‘moeilijk’ bij de bewoners. Niet lang daarna is – met hulp van de gemeente Nijmegen en woningbouwverenigingen die actief zijn in Hengstdal – een wijkinitiatief opgezet, Duurzaam Hengstdal. Hiermee moesten de rimpels worden gladgestreken. Doel was de bewoners van de wijk te bereiken, informeren én mobiliseren, zodat ze de toekomst die op hun afkomt, samen te lijf kunnen gaan. Gedurende 1,5 jaar is Wim van der Wiel coördinator geweest van dit initiatief.

Manufesta Hengstdal festivalManufesta Hengstdal festivalManufesta Hengstdal festival
foto: laura Hernig

Manifestatie

De manifestatie van Duurzaam Hengstdal had als doel de wijk te mobiliseren in het kader van de energietransitie. Omdat dit thema bij sommige bewoners nogal gevoelig ligt, is er gekozen voor een luchtige en vrolijke benadering. Met activiteiten die ook – vooral – een festivalkarakter hebben, maar ook veel informatie geven over alles wat met duurzaamheid en de energietransitie te maken heeft.
Social media post voor aankondiging van Festival Hengstdal.
Affiche voor aankondiging van het Festival Hengstdal.
Vouchers voor winnaars van de Pubquiz van Festival Hengstdal.
Affiche voor de aankondiging van Festival Hengstdal.

Affiches, flyers, folders, vouchers, intekenlijsten

Ook bij een initiatief als Duurzaam Hengstdal is het belangrijk eenduidig herkenbaar te worden in de wijk. Het is dan altijd goed er een campagne met duidelijke signatuur omheen te ontwikkelen. Dus ontwierpen we een huisstijl, en op basis daarvan affiches, flyers, vlaggen, stickers en veel andere uitingen. Hiermee werd het project voor langere tijd goed zichtbaar in de wijk. Daarnaast wordt er op het internet veel aandacht besteed aan activiteiten en informatievoorzieningen.

Organogram van Duurzaam Hengstdal.

Film over Duurzaam Hengstdal

Provincie Gelderland heeft samen met Duurzaam Hengstdal een filmproject laten realiseren over alle ins en outs van een wijk in transitie naar een aardgasvrije wijk. Bekijk hier het project.

Impressie

 • Manufesta Hengstdal bewonersavond
  Manufesta Hengstdal ledkoffer
  Manufesta Hengstdal cv-optimalisatie

Het verhaal van Duurzaam Hengstdal

‘Duurzaam Hengstdal bestaat uit bewoners die samen proberen om hun wijk te verduurzamen. Door energie te besparen, groen te planten, afval te vermijden en alternatieven te vinden voor aardgas. Allemaal zaken die belangrijk zijn om verandering van het klimaat tegen te gaan en beter om te gaan met de enige planeet die we hebben. Samen bekijken we wat we zelf kunnen doen in ons eigen huis, in onze eigen wijk.’

BEKIJK DE WEBSITE VAN DUURZAAM HENGSTDAL

services

Coördinatie, projectmanagement, ontwerp en communicatie.

credits

fotografie manifestatie: Laura Hernig
illustratie affiche manifestatie: Esther Al
medewerking: Team Duurzaam Hengstdal

case provincie gelderland

Hoe ziet de Wijk van de Toekomst er uit?

Hengstdal is één van de eerste wijken in Nijmegen die door de gemeente is aangewezen is om aardgasvij te worden. In opdracht van provincie Gelderland is een film ontwikkeld die de meningen, gedachten en zorgen van de bewoners in kaart brengt.
Lees verder
 • Manufesta logo's klanten 1
  Manufesta logo's klanten 2
 • Manufesta logo's klanten 3
  Manufesta logo's klanten 4
 • Manufesta logo's klanten 5
  Manufesta logo's klanten 6
 • Manufesta logo's klanten 7
  Manufesta logo's klanten 8
logo Manufesta
Bureau voor duurzame merkstrategie en communicatie
menuarrow-leftarrow-rightcross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram