logo Manufesta
Act now for a better future
Manufesta

Corporate identity

Centrale ontmoetingsplek voor culturele & creatieve activiteiten

DRU Industriepark

complexe merkarchitectuur en introductie

In Ulft was vroeger de Diepenbrock en Reigers Ulft (DRU) IJzergieterij gevestigd. Officieel opgericht in 1811 maar al veel ouder, werden in hier eerst haardplaten, kanonskogels, potten en eenvoudige kachels gemaakt. Later kwamen daar badkuipen, emailleerwerk, plaatwerk, machineonderdelen, auto-onderdelen en gashaarden bij. In het begin van de vorige eeuw werd stevig uitgebreid en het totale complex is nu industrieel erfgoed.

De machines en ketels van de ijzergieterij staan alweer een lange tijd stil. In het voormalige complex is een uniek gebied ontwikkeld: DRU Industriepark. Industrieel erfgoed waar mensen wonen, werken, leren, genieten & ontspannen. Cultuur en historie smelten hier samen tot één nieuwe bedrijvigheid. Het is dé centrale ontmoetingsplaats voor culturele en creatieve ontwikkeling in de gemeente Oude IJsselstreek.

De oude constructie van de gebouwen en de inrichting van het terrein zijn intact gelaten. Zeven gebouwen op DRU Industriepark hebben een nieuwe bestemming gekregen. De grote SPP-HAL is een evenementenhal waar – pre-corona – regelmatig beurzen, markten, exposities en congressen worden gehouden. In het Schaftlokaal kun je eten en drinken.

Het DRU Industriepark is een plek die mensen trekt. Al eeuwenlang...

DRU branding

Voor het nieuwe Industriepark ontwierpen we i.s.m. VA een nieuwe visuele identiteit. Omdat het park bestaat uit allerlei individuele diensten, hebben we een merkarchitectuur ontwikkeld waarmee zij een eigen herkenbare plek krijgen onder het gemeenschappelijke embleem van het Industriepark.

Manufesta DRU branding
DRU branding met een duidelijk hoofdmerk – het industriepark – met daaronder (deels) nog te ontwikkelen submerken.

Identiteit geworteld in het verleden

Met zo’n rijke geschiedenis, wilde de gemeente iets van die oude identiteit behouden. In de opdrachtstelling werd aarom meegegeven iets hiervan te laten herleven in de nieuwe huisstijl. De ruitvorm van het oorspronkelijke logo heeft daardoor een nieuw leven gekregen. In de uitwerking  zijn vervolgens industriële kenmerken toegevoegd, zoals ijzeren letters op de gevels en stoere typografie met een industrieel karakter. Daarnaast is er beeldmateriaal van de oude ijzergieterij verwerkt in de aankleding van het interieur.

Oude advertenties van de DRU ijzergieterij waarin duidelijk ruitvorm te herkennen is die voor het nieuwe merk als uitgangspunt heeft gedient.

DRU identiteit

Oorspronkelijk was het niet de bedoeling dat het park als geheel een coherente identiteit zou krijgen. Pas toen wij de opdrachtgever overtuigden van de meerwaarde van zo'n concept, namelijk synergie in herkenbaarheid, ging men overstag en werd de parkidentiteit ontwikkeld, met daarin de Cultuurfabriek als belangrijkste publiekstrekker.
Aankondiging concert in de popzaal van de DRU Cultuurfabriek
Aankondiging voorstellingen in de theaterzaal van de DRU Cultuurfabriek
Wervingsbrochure voor zalenverhuur in de DRU Cultuurfabriek
Manufesta DRU boek Droom in bedrijf
Boek over de geschiedenis van de DRU, Droom in bedrijf
Aankondiging concert in de popzaal van de DRU Cultuurfabriek
Manufesta DRU bewegwijzering
Plattegrondzuilen op het terrein als onderdeel van de bewegwijzering

DRU geschiedenis in beeld (uit: Droom in Bedrijf)

foto's: Oudheidkundige gemeente Gendringen, streekarchivaat regio achterhoek

Het verhaal van de DRU

De DRU in Ulft staat symbool voor de ijzerindustrie in de Achterhoek, die sinds de 18e eeuw furore maakte. De DRU was lange tijd de belangrijkste werkgever in de regio. Inmiddels is de industriële bedrijvigheid vertrokken. De oude fabrieksgebouwen hebben als industrieel monument bijna allemaal een tweede leven gekregen.
LEES MEER OVER DE GESCHIEDENIS VAN DE DRU

services

Strategie, branding, identiteit, ontwerp

credits

branding: i.s.m. VA
grafisch ontwerp: i.s.m. VA

 • Manufesta logo's klanten 1
  Manufesta logo's klanten 2
 • Manufesta logo's klanten 3
  Manufesta logo's klanten 4
 • Manufesta logo's klanten 5
  Manufesta logo's klanten 6
 • Manufesta logo's klanten 7
  Manufesta logo's klanten 8
logo Manufesta
Bureau voor duurzame merkstrategie en communicatie
menuarrow-leftarrow-rightcross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram