logo Manufesta
Act now for a better future
Manufesta

Manufesta Nijmegen: de Splendor Fabriek

Werken in een industriële sfeer en tussen creatieve ondernemers

Manufesta Nijmegen heeft onderkomen in de oude Splendorfabriek aan de St. Annastraat. In 1928 geopend als nieuwe fabriek voor de NV Splendor Gloeilampenfabrieken, werkten er in de jaren ’60 van de vorige eeuw ruim 700 mensen. In 1982 sloot het zijn deuren als productiefaciliteit.

In 2012 ontstond het idee om de voormalige Splendor gloeilampenfabriek nieuw leven in te blazen. Dit plan werd met veel enthousiasme ontvangen. De gemeente Nijmegen bestemde het gebouw van 10.000 m2 tot broedplaats voor kleine en innovatieve bedrijven. Het pand, gelegen in het hart van Nijmegen, werd volledig gerenoveerd. Tegenwoordig zijn meer dan 80 bedrijven gevestigd met een uitermate gevarieerde samenstelling zoals kunstenaars, kleinschalige productie, ICT, communicatie en innovatie. Ook zijn er flex-werkruimtes gecreëerd die worden verhuurd aan ZZP-ers en MKB. In de fabriek gonst het van de activiteiten.

De oude fabriek ademt nog steeds de sfeer van industriële tijden en is een geliefde werkplek voor ondernemers in onder andere de kunst- en cultuursector. Dit maakt de Splendorfabriek tot een inspirerende en laagdrempelige verzamel- en ontmoetingsplek voor creatieve ondernemers.

De Splendorfabriek is op weg naar net-zero. In 2018 is de laatste hand gelegd aan het zonnecellen-project waarbij 700 panelen werden geplaatst. Verdeeld over vier grote daken van het complex, zorgen zij voor een energieopbrengst van ruim 166.000 kwh per jaar. Dat is standaard voldoende voor de halve energieconsumptie van alle gebruikers, maar op een zonnige dag wordt stroom teruggeleverd aan het net.

  • Manufesta-Nijmegen Splendorfabriek hal
  • Manufesta-Nijmegen Splendorfabriek voor
  • Manufesta-Nijmegen Splendorfabriek hal
  • Manufesta-Nijmegen Splendorfabriek dak zonnepanelen
logo Manufesta
Bureau voor duurzame merkstrategie en communicatie
menucross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram